Jean Liedloff – El concepte del Continuum

El concepte del Continuum, A la recerca del benestar perdut, de Jean Liedloff
(Extracte de la contraportada del llibre)

L’aliment per a sustentar el cos i les carícies per a alimentar l’ànima ni s’ofereixen ni es neguen, sinó que sempre estan disponibles. Oferir a un xiquet més o menys ajuda de la que demana és perjudicial per al seu desenvolupament.

Segons Jean Liedloff, el concepte del Continuum engloba la idea que per a un adequat desenvolupament físic, mental i emocional, els éssers humans, necessiten d’aquelles experiències per a les quals la nostra espècie s’ha adaptat durant el llarg procés d’evolució. Per a un nadó, aquest tipus d’experiències inclouen:

– Contacte físic permanent amb la mare, un familiar o cuidador/a des del naixement.

– Dormir en el llit dels seus pares fins que el nadó deixe de necessitar-lo per si mateix, fet que ocorre al voltant dels dos anys.

– Alletament matern a demanda, en resposta als senyals corporals del bebé.

– Estar permanentment en braços o en contacte físic amb alguna persona fins que comence la fase d’arrossegament i gatege, entorn al sis o vuit mesos.

– Contar amb cuidadores disposats a atendre immediatament les necessitats del nadó sense emetre judicis, mostrar descontent ni invalidar les seues necessitats.

– Satisfer les seues expectatives per ser un ésser innatament social i cooperatiu, un ésser benvingut i digne.

Una vegada reconeixem plenament les conseqüències del tracte que donem als nadons, als xiquets, a altres i a nosaltres mateixos i aprenem a respectar el veritable caràcter de la nostra espècie, podrem descobrir amb molta més profunditat el nostre potencial per al benestar.