Miguel Ángel Ruiz: Els cinc acords tolteques

Miguel Ángel Ruiz, investigador mexicà, va assolir desxifrar els còdex de la cultura tolteca, on es donaven alineaments de conducta per a la seua societat que aplicava a totes les classes socials. Això va ser molts segles abans de l’arribada dels espanyols. Els quatre acords tolteques més el quint que ell mateix va afegir són:

1.- Sigues impecable amb les teues paraules. Parla amb integritat. Digues solament el que vols dir. Evita parlar contra tu mateix i xafardejar sobre els altres. Utilitza el poder de les teues paraules per a avançar en l’direcció de la veritat i de l’amor.

2.- No et prengues res personalment. El que diuen i fan els altres és una projecció de la seva pròpia realitat, del seu propi somni. Gens del que diuen es refereix realment a tu. Quan siguis immune a les opinions i als actes dels altres, deixaràs de ser víctima d’un sofriment innecessari.

3.- No faces suposicions. Troba la valentia necessària per a preguntar i expressar el que realment vols. Comunica’t amb els altres tan clarament com pugues amb la finalitat d’evitar malentesos, tristeses i drames. Només amb aquest acord, transformaràs la teua vida per complet.

4.- Fes sempre el màxim que pugues. El màxim que puguis fer canvia segons el moment; és distint quan estàs sa o quan estàs malalt. Sota qualsevol circumstància, fes senzillament el màxim que puges en el moment que et trobes i, d’aquesta manera, evitaràs jutjar-te, maltractar-te i lamentar-te.

5.- Sigues escèptic però aprén a escoltar. No em cregues, no et cregues a tu mateix ni cregues als altres. Utilitza el poder del dubte per a posar en dubte tot quant escoltes: És realment la veritat? Escolta la intenció que s’amaga en les paraules i comprendràs el seu veritable missatge.